Srijeda, 22 Maja, 2024
HomeUncategorizedU Istočnom Sarajevu će ove godine biti postavljen spomenik Vitaliju Čurkinu

U Istočnom Sarajevu će ove godine biti postavljen spomenik Vitaliju Čurkinu

Spomenik preminulom ruskom ambasadoru u UN Vitaliju Čurkinu ove godine biće postavljen u Istočnom Sarajevu, izjavio je danas rukovodilac Agencija za pitanja Zajednice Nezavisnih Država, sunarodnika u rasejanju i međunarodnu društvenu saradnju Jevgenij Primakov.

– Srbi u Republici Srpskoj gaje posebno poštovanje prema Čurkinu. Uvijek na strani srpskog naroda, Čurkin je u Savjetu bezbjednosti glasao protiv priznanja genocida u Srebrenici. To je bio stav naše države – istakao je Primakov.

Primakov je na današnjoj konferenciji za novinare u agenciji TASS rekao da će spomenik postaviti Ruski dom u Beogradu na zahtjev srpske strane, na mjestu spomen-ploče.

Izrada spomenika povjerena je akademiku Ruske akademije umetnosti, vajaru Ajdinu Zejnalovu, koji je rekao da je projekat izrade spomenika u procesu realizacije i da će uskoro biti predstavljen javnosti.

Zejnalov, koji je realizovao na desetine projekata širom svijeta, istakao je da je prošle godine u Ruskom domu predstavljen i projekat za postavljanje spomenika ruskom konzulu Grigoriju Ščerbini u Beogradu.

Primakov i rukovodilac Fondacije za podršku naučnim i obrazovnim aktivnostima “Inter-эsse”, akademik Ruske akademije umetnosti Zejnalov potpisali su danas sporazum o saradnji s ciljem promocije ruske kulture u inostranstvu, proučavanja i očuvanja kulturno-istorijskog nasleđa ruske emigracije i saradnje sa ruskom dijasporom.

Spomenik preminulom ruskom ambasadoru Čurkinu /1952-2017/ postavljen je i u Istočnom Novom Sarajevu, 6. novembra, 2017. godine.

Izvor: katera.news

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments