Srijeda, 22 Maja, 2024
HomeZvornikJavna rasprave i u Zvorniku o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama...

Javna rasprave i u Zvorniku o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima!

Vlada Republike Srpske, odnosno resorno Ministarstvo energetike i rudarstva, želi da na brzinu obavi javne rasprave o nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima, pritom tendenciozno izbjegavajući sve lokalne zajednice u kojima se vrše geološka istraživanja. Na taj način, stiče se utisak, ne žele da čuju konkretna pitanja i stavove građana i daju odgovore direktno onima kojih se ta istraživanja koja se vrše najviše tiču.

Što, uostalom, ne čudi, jer su odluke o istraživanjima i do sada vršena bez učešća javnosti.

Iako je Narodna skupština Republike Srpske na 7. redovnoj sjednici održanoj 22.12.2023. godine donijela zaključak da se Javna rasprava o nacrtu tog zakona sprovede u roku od 60 dana, resorno ministarstvo je tek prije dva dana (16.01.2024.) objavilo održavanje javnih rasprava, kao i rok do 01.02.2024.godine za dostavljanje komentara i sugestija na nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima.

Ministartvo energetike i rudarstva će organizovati javne rasprave 19.01.2024. godine (petak), u Gacku, sa početkom u 12 časova, u sali Skupštine opštine Gacko, 23.01.2024. godine (utorak), u Zvorniku, sa početkom u 11 časova,u sali Skupštine Grada Zvornik, 25.01.2024. godine (četvrtak), u Prijedoru, sa početkom u 13 časova, u velikoj sali u zgradi administrativne službe grada i 29.01.2024. godine (ponedeljak), u Banjaluci, sa početkom u 12 časova, u konferencijskoj sali u prizemlju Administrativnog centra Vlade RS.

Na informacije o terminima održavanja javnih rasprava i roku za dostavljanje komentara i sugestija na Nacrt zakona sa ljutnjom su reagovali aktivisti sa Ozrena, iz Lopara i Mrkonjić Grada.

“Na sajtu Vlade RS u obavještenju o održavanju javnih rasprava su, smatramo, namjerno izostavili dio iz Zaključka NSRS da se ona sprovodi u trajanju od 60 dana, jer su ih sveli praktično samo na 15 dana, tačnije od 16 – 31.01.2024. godine. Odnosno, zasigurno taj rok teče od 22.decembra, te računaju još desetak dana u februaru da sumiraju rezultate sa četiri planirana javna skupa i dostavljene sugestije i komentare i već na februarskoj sjednici NSRS će, vjerovatno, brzinski usvojiti novi zakon. Znamo kako će sprovesti i te javne rasprave u Gacku, Zvorniku, Prijedoru i Banjaluci – dovešće svoje poslšnike a prikazati da je javnost bila uključena u cijeli proces donošenja odluke o novom zakonu” – udruženo su se obratili portalu Antikorupcija.info ozrenski, te ekološki aktivisti iz Lopara i Mrkonjić Grada.

Smeta im, kažu, što su izostale javne rasprave u svim lokalnim zajednicama u kojima se vršilo “prerovavanje” zemljišta ili su u planu geološka istraživanja, navodeći opštine Petrovo, Mrkonjić Grad, Jezero, Šipovo, Čajniče, Lopare i Grad Doboj.

“Možda planiraju, ipak, dodatne rasprave u ovim mjestima i u februaru? Ako se desi ili se već dešava preskakanje volje naroda koji živi na ovim područjima od strane naše zakonodavne i izvršne vlasti u korist Evropske unije, zapadne  auto industrije  i svih  pomagača, onda  je to zločin protiv naroda, a pod plaštom tvz. ekonomskog napretka” – direktna je aktivistkinja sa Ozrena Sanja Lopandić.

Podsjećamo, iako na sjednici NRS nije razrješena “misterija” ko je stvarni kreator Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima RS – jer je Ministarstvo energetike i rudarstva, kako su ukazivali iz opozicionih redova, to samo formalno – on je usvojen u Nacrtu i upućen na Javnu raspravu.

Rijetko je neka tačka dnevnog reda kao ta izazvala tolike polemike i svađu poslanika u NSRS, a karakteristika sa poslednje sjednice entitetskog paralamenta je i da su se u velikoj većini i vladajući i opozicija složili da je Zakon loš i pun manjakavosti, ali je, po već uhodanoj praksi, vladajuća većina podržala predloženi akt pravdajući to pretpostavkom da će predstojeća javna rasprava dovesti do pozitivnih izmjena i da će se prijedlog zakona usvojiti u prihvatljivoj formi.

No, u to “obećenje” vladajućih, inače promotera i zaštitnika interesa rudarskog lobija i investitora, ekološki aktivisti od početka izražavaju sumnju.

Izvor: srpskainfo

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments