Ponedjeljak, 20 Maja, 2024
HomeDruštvoTurci ispraznili fabriku u Malom Zvorniku, ostavili ogroman dug za struju i radnike bez...

Turci ispraznili fabriku u Malom Zvorniku, ostavili ogroman dug za struju i radnike bez plate: Umesto novca nude i šivaće mašine

Turska fabrika tekstila “Kayra textile DOO” koja je u Malom Zvorniku poslovala četiri godine, ispraznila je “preko noći” svoje prostorije. Radnici tvrde da su oštećeni jer nisu primili poslednje tri plate. Nekima od njih su kao kompenzacija ponuđene roba i šivaće mašine, a navode i da je firma ostavila ogroman dug za struju i vodu.

Radnici fabrike tekstila „Kayra textile DOO“ koja je u Malom Zvorniku poslovala od 2019. godine tvrde za Nova.rs da se fabrika odjednom ugasila, a da prethodno nije izmirila dugovanja prema njima.Navodno, postoje neizmirena dugovanja i prema lokalnoj samoupravi koja je fabrici ustupila poslovni prostor.N. R. iz Malog Zvornika (ime i prezime poznato redakciji) koja je radila oko dve godine u ovoj turskoj fabrici, ističe za Nova.rs da je poslodavac ostao dužan radnicima tri plate, a opštinskim preduzećima nekoliko miliona dinara za neizmirene račune za struju i vodu.

„Redovno smo primali plate, ali šuškalo se među zaposlenima da poslodavcu ne ide najbolje i da duguje veliki novac opštini koja je i dala halu u kojoj smo radili. Primala sam oko 50.000 dinara mesečno, jedva sam sastavljala kraj s krajem. Kad god bismo pitali za povećanje, oni su govorili: Biće, biće. I to ‘biće’ se nikada nije dogodilo“, objašnjava naša sagovornica.

Kako dalje navodi, radnici su se pobunili kada je počela da kasni prva plata.„Rekla sam da mi plate ono što mi duguju inače ću dati otkaz. Oni su pokušali da me zadrže, rekli su da treba da završimo još jednu traku i to je to, biće isplate. Ali je nije bilo. Posle nekoliko dana, došli smo na posao, a nikog od nadređenih nije bilo. Iz ljudskih resursa su nam rekli da možemo da idemo kući jer firma više ne radi“, navodi ona.„Uzmi ili ostavi“Pošto se firma odjednom zatvorila, više od stotinu radnika ostalo je bez plata. Neki su, međutim, uspeli da se izbore „makar za nešto“.„Rekla sam im da ću ih tužiti ako mi ne budu dali moje pare koje sam ja zaradila i iz ljudskih resursa su rekli da mogu da mi ponude da uzmem robu u toj vrednosti ili šivaću mašinu. Uzela sam mašinu pošto je u dobrom stanju, pa ću da je prodam. Kolege su mi rekle da su svi išli na razgovor i da im je nuđeno kao kompenzacija roba i mašine, pa je uzimao ko je šta hteo“, ističe ova radnica.

Izvor: Nova

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments