Srijeda, 22 Maja, 2024
HomeRepublika SrpskaPoljoprivrednici u borbi sa problemima: "Burek košta kao 15 kg pšenice"

Poljoprivrednici u borbi sa problemima: “Burek košta kao 15 kg pšenice”

Prošla, 2023. godina bila je zahtjevna u svim segmentima proizvodnje. Poljoprivrednici u Srpskoj pamtiće je po 1.156 žarišta afričke kuge svinja, lošem rodu i kvalitetu pšenice, šteti na povrću i voću od olujnog nevremena, grada, teškoćama u plasmanu. Ističu da su im pomoć i podrška Vlade i resornog ministarstva dragocjeni.

Uzgajivači svinja u Semberiji kažu godina nikad teža. Afrička kuga odnijela je 49.175 svinja, od čega 39.881 u Bijeljini. Krenuti od nule neće biti lako, kaže Dušan Petrić iz semberskog sela Magnojević- Kada bismo sada dobili nazimice, potrebna je bar godina dana da opet stanemo na noge i imamo računicu u ovome što radimo. A niko ne zna kako ćemo i da li možemo prevazići ovu pošast – kaže farmer.

I u Udruženju uzgajivača svinja Republike Srpske očekuju da će veći podsticaji u 2024. uroditi plodom i motivisati farmere da povećaju proizvodnju. Slobodan Petrić iz Magnojevića očekuje od nadležnih da pomogne razvoj svinjarstva.

Samo tako možemo imati kakvu-takvu stabilnost u ovoj grani proizvodnje koja je jedna od osnovnih u prehrani stanovništva. Naše farme ne smiju ostati prazne, a da mi s druge strane uvozimo meso u čiji kvalitet nismo sigurni – izjavio je za portal InfoBijeljina Slobodan Petrić.

Ratari će 2023. godinu pamtiti po lošim vremenskim uslovima, borbom sa biljnim bolestima i štetočinama. Smanjeni prinosi, a cijena dvostruko niža od prošlogodišnje. Jeftino hljebno žito lošeg kvaliteta završilo bi u stočnoj hrani da kuga nije zatvorila mnoge farme. Nadaju se da će ova godina biti blagodarnija. Boško Radić iz Bijeljine kaže se iz godine u godinu ponavlja praksa-skupa sjetva, jeftina žetva.- Strašno je da jedan burek košta koliko i 15 kilograma pšenice. Cijena od 30 pfeniga po kilogramu je nedopustiva. Loš prinos, loš kvalitet, cijena nikakva. Preteška godina – ocjenjuje Radić. Povrće je ove godine imalo bolju cijenu, ali grad u Lijevče polju, a olujno nevrijeme u Semberiji obrali su značajan dio roda, od 50 pa i do 100 odsto.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments