Srijeda, 22 Maja, 2024
HomeRegionPONOVO OBAVEZNO SLUŽENJE VOJNOG ROKA?

PONOVO OBAVEZNO SLUŽENJE VOJNOG ROKA?

Ministar odbrane Republike Srbije i predsjednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević najavio je da će se danas zvanično pokrenuti inicijativa da se vrati obavezno služenje vojnog roka. Kako je istakao gostujući na televiziji “Hepi”, služenje bi trajalo četiri mjeseca, ali da o detaljima treba tek razgovarati.

– GŠ VS i MO danas će zvanično pokrenuti inicijativu kod predsjednika i vrhovnog komandanta da se ukine odluka o suspenziji vojnog roka odnosno da opet reaktiviramo zakon koji definiše obavezno služenje vojnog roka – rekao je jutros gostujući u jutarnjem programu “Hepi TV”.

Vučević je kazao da bi takav vojni rok trebalo da traje do 4 mjeseca, a može biti i kraće, ali da će se to tek vidjeti kad se bude procijenilo kolika je dužine obuke bila potrebna.

On je podsetio da obavezno služenje vojske u Srbiji nikad nije ukinuto samo suspendovano što znači da samo treba ukinuti suspenziju, te da će o tome biti pokrenuta i široka javna rasprava, piše Kurir.

Ministar odbrane istakao je i da su od 1. januara povećane plate pripadnicima Vojske Srbije, kao i da je stanje u njoj znatno poboljšano.

U Srbiji trenutno postoji samo oblik dobrovoljnog služenja vojnog roka. Dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem u Vojsci Srbije omogućava se, pod uslovima koji su propisani Zakonom o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi: regrutima, ženama i licima u rezervnom sastavu koja su izvršila civilnu službu ili odslužila vojni rok bez oružja.

– Potrеbni su nam novi rеzеrvni sastavi. Rok možе biti i nеšto kraći. Svakе godinе ćе taj rеzеrvni sastav kondicionirati, kako bi država bila vitalna. Mi ćеmo da čuvamo mir, ostajе profеsionalni sastav Srbijе, kao udarna snaga Vojskе Srbijе. Što jе jača vojska, mir jе sigurniji. Čеkamo da vidimo kada bismo to rеaktivirali, da li jе to 2025. ili 2024. godina. Cijеla vojska jе bila na putu da sе svеdе na lovačko udružеnjе. Prеd nama jе razgovor o koncеpciji vojskе Srbijе, da li nam trеba vojska koja jе koncipirana kroz jеdinicе. Mi smo prošlе godinе donеli nеkе od ključnih stratеgijskih dokumеnata. Mnogo toga jе urađеno na vojnoj oprеmi, poboljšanju statusa pripadnika Vojskе Srbijе. Moramo i daljе da radimo. Vеrujеm da ćе taj poziv dobijati na značaju i zaslužеnom rеspеktu – rеkao jе ministar.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments