Srijeda, 22 Maja, 2024
HomeDruštvoPet stvari koje nikada ne biste trebali reći svojoj djeci, a evo...

Pet stvari koje nikada ne biste trebali reći svojoj djeci, a evo i zašto

Riječi roditelja mogu ostaviti duboki emocionalni trag na djetetu.

Nauka je davno dokazala kako ono čemu smo izloženi u djetinjstvu, uveliko utiče na to kakve ćemo osobe postati. Shodno tome, roditelji moraju biti svjesni kako njihove riječi itekako mogu ostaviti traga te trebaju paziti što djetetu govore. Iako se ponekad čine bezazlenima, neke riječi roditelja mogu povrijediti dijete i ostaviti trajne posljedice na djetetovu sliku o sebi. U nastavku pročitajte kojih pet stvari nikada ne bi smjeli govoriti djeci i zbog čega je to tako.

1. Zašto nisi kao brat / sestra?

Nitko od nas ne voli da nas uspoređuju s drugim ljudima u negativnom kontekstu pa tako to ne vole ni djeca. Navedeno itekako može imati uticaja na dijete kroz stvaranje različitih kompleksa i osjećaja manje vrijednosti. Dijete će misliti kako brata ili sestru volite više, razviće se ljubomora i takvim izjavama nećete postići ništa pozitivno. Uostalom, svako je pojedinac sam za sebe i nemoguće je da imate dvoje ili više djece koja su u potpunosti ista.

2. Kako možeš biti tako glup / lijen / smotan?

Prirodno je da nas djeca ponekad iznerviraju te da poželimo izgovoriti sve i svašta, međutim nazivanje djeteta glupim, lijenim i smotanim ni približno nije ispravan način rješavanja vlastitih frustracija. Takvim izjavama kod djeteta utičemo na manjak samopouzdanja i stvaranje osjećaja manje vrijednosti, što će dovesti do različitih negativnih posljedica u djetinjstvu, ali i odrasloj dobi.

3. Jako si zločesto dijete!

Ako djetetu otvoreno govorite da je zločesto bez da mu ponudite jasno objašnjenje za isto, dijete će se najvjerojatnije nastaviti ponašati na isti način. Naravno da djecu ponekad moramo ukoriti kada je to potrebno, ali kada to činite, onda djetetu objasnite u čemu je problem i šta pogrešno radi.

4. Isti si tata / mama!

Ova izjava nikako nije dobra ako se iskorištava u situacijama kada dijete pokazuje ponašanje koje jedan roditelj ne odobrava kod drugog roditelja. Na taj način djetetu šaljemo poruku da nije dovoljno dobro (kao ni roditelj s kojim ga upoređujemo) i kako mora odabrati stranu da bi zadovoljilo jednog od roditelja. Dijete voli oba roditelja i ne bi trebalo učiti kako balansirati između njih i koja su ponašanja prihvatljiva kod mame, a koja kod tate. Različitosti u odgoju obogaćuju svako dijete, ali za sve postoje granice. Ako vam neko ponašanje vašeg partnera smeta, onda to komunicirajte s njim, bez uvlačenja djece u isto.

5. Izjave kojima žalimo zbog postojanja djeteta

Od svih izjava koje možemo reći djetetu, najgore su one kojima žalimo zbog njegova postojanja. Kako bi se vi osjećali da su vam roditelji rekli: „Nikada se nisi ni trebao roditi!“? Činjenica je da neki roditelji to zbilja misle, dok većina to kaže u afektu, ali opravdanje za isto ne postoji. Takve izjave mogu biti pogubne za djetetovo samopouzdanje, razvoj kao i različite aspekte odraslog života, što ni jedan roditelj ne bi trebao željeti svom djetetu.

Tekst Maje Kovačević sa sajta zenskirecenziraj

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments