Srijeda, 22 Maja, 2024
HomeDruštvoVjeronauku bira oko 90 odsto srednjoškolaca

Vjeronauku bira oko 90 odsto srednjoškolaca

Povodom tridesetogodišnjice od povratka pravoslavne vjeronauke u školski sistem,sa Miljom Tupanjanin, vjeroučiteljicom i koordinatokom za vjeronauku Eparhije ZHiP, razgovarala je novinarka Sanja Babić, za Srpsku novinsku agenciju.

Vjeronauku u srednjim školama u Republici Srpskoj bira oko 90 odsto učenika, a taj procenat je u Hercegovini i veći, izjavila je Srni koordinator za vjeronauku u Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj Milja Tupanjanin. Tupanjaninova je pojasnila da vjeronauka omogućava učenicima da odrastaju na pravim, univerzalnim vrijednostima, jer se ono što ih uči taj predmet reflektuje i na život izvan učionice. Ona je podsjetila da je vjeronauka postala redovan predmet u osnovnim školama u Republici Srpskoj 1993. godine, a da je posljednjih šest godina izborni predmet u srednjim školama.

Prema njenim riječima, interesovanje djece za učenje vjeronauke se pozitivno promijenilo, a već pristižu u škole i đeca čiji su roditelji, takođe, učili vjeronauku. „To je dodatan razlog djece da uče vjeronauku jer ih roditelji sigurno ne bi slali na taj predmet da su sa tim imali neko loše iskustvo“, rekla je Tupanjaninova, koja je i vjeroučitelj u Trebinju. Komentarišući sve veće interesovanje mladih u Hercegovini za vjeronauku, ali i za hodočašća do svetih mjesta, kao na primjer to što više od trećine bilećkih srednjoškolaca svake godine kolektivno u maju odlazi do manastira Ostrog povodom praznika Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog, ona je istakla da je liturgijska obnova koja je počela devedestih godina prošlog vijeka dolaskom vladike Atanasija ostavila prepoznatljiv trag u cijeloj Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Navodi da, uz vjeronauku, učenicima otvara perspektiva koju ranije generacije nisu imale zbog nemogućnosti da uče taj predmet u školi. Tupanjaninova je napomenula da je vjeronauka, kao nastavni predmet, imala i problem diskontinuiteta, jer ga je ponovo trebalo uspostaviti nakon pauze od četrdesetih godina prošlog vijeka, od kada se na ovim prostorima nije predavala u obrazovnim ustanovama. Ona je istakla da se za ovih 30 godina može reći da je vjeronauka prilično sustigla pedagoške standarde koje imaju i ostali predmeti, uz uobičajene poteškoće sa kojima se suočavaju i ostali predmeti i savremene izazove u vaspitanju i obrazovanju djece. „Ta borba sa jutjuberima i tiktokerima nekada djeluje kao uzaludna, ali ne možemo da odustanemo jer su istinske vrijednosti univerzalnog karaktera i na nama je da nađemo pravi način da ih djeci plasiramo“, rekla je Tupanjaninova. Ona je navela da su vjeronauka i biblijski okvir izuzetno važni i da bi se shvatio evropski kontekst na kome je formirana civilizacija u kojoj živimo.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments