Srijeda, 22 Maja, 2024
HomeDruštvoČvarak na komad

Čvarak na komad

Market u Srbiji prodaje čvarke na komad! Kako su “bombone od svinje” ove sezone postale deluks proizvod.

U jednom marketu u Srbiji osvanula je nesvakidašnja ponuda. Naime, čvarci u Srbiji su do te mjere poskupili da ih prodavci sada nude na komad, a kao što se da vidjeti na slici, jedna “bombona od svinje” ove zime koštaće vas 7,4 dinara piše Blic.

Kilogram ove, mnogima omiljene, poslastice u istoj radnji košta čak 2.874 dinara, što je svrstava u rang luksuznijih mesnih proizvoda. Na prijmer za oko 200 dinara više možete da kupite kilogram pančete, pečenice i sl.

Kako je čvarak postao deluks proizvod?

Jedan od odgovora je i trend. Prema većini nutricionista, mast je ponovo postala zdrava a čvarci glavna namirnica hrono ishrane. Ipak, analitičari kažu da je problem mnogo dublji a tiče se toga se nestašice svinja. Čvaraka nema jer nema svinja. Srbija je nekada bila izvoznik svinjskog mesa a danas je uvoznik. Pa kako onda da imamo čvaraka? Zato i moraju biti skupi. Samo u 2023.do jula smo uvezli 180.000 tona zamrznutog svinjskog mesa. Imali smo tri kuge od prvog svjetskog rata, i ova posljednja afrička kuga je eutanazirala 54 000 svinja – rekao je za “Blic” TV analitičar Branislav Gulan.

Radosav Ančić iz Mačkata uzgaja svinje i pravi domaće proizvode među kojima su pršuta, slanina, čvarci. On ipak smatra da cijena nije visoka jer je sve drugo poskupili pa se to samo odražava na krajnji proizvod.- Pa najobičnija salama je skupa, a čvarci su ipak nešto što je specijalitet Srbije. Sigurno su zdraviji od drugih industrijskih prerađevina od mesa. A treba posla oko svega i kako da vam kažem, morate da budete majstor da biste napravili dobre čvarke. Svaka umjetnost ima svoju cijenu – kaže Radosav.

Svinjokolj isplativiji od marketa

Više od 100 evra pripremite ako ovih dana želite da se snabdijete sa samo po jednim kilogramom svinjskog mesa i suhomesnatih proizvoda, jer će vas toliko koštati kupovina buta i karea bez kostiju, pečenice, pršute, slanine, čvaraka i masti. Zbog toga, matematika pokazuje da je i ove godine, uoči sezone svinjokolja u Srbiji, svinjokolj je daleko isplativiji za kućni budžet.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments