Srijeda, 22 Maja, 2024
HomeDruštvoKraj novembra tradicionalno je rezervisan za sezonu svinjokolja - hoće li ga...

Kraj novembra tradicionalno je rezervisan za sezonu svinjokolja – hoće li ga biti ove godine?!

Masne cijene tovnih svinja: Afrička kuga dokusurila ponudu.

Do sada se za tradicionalni svinjokolj tražila svinja od 150 do 200 kilograma, međutim toga sada skoro nema. U ponudi će biti klasa svinja od 120 kilograma.

Kraj novembra tradicionalno je rezervisan za sezonu svinjokolja, ali rijetko gdje će ga ove godine biti. Afrička svinjska kuga opustošila je obore, a cijene dokusurile ponudu. U Republici Srpskoj je, prema riječima predsjednika Udruženja uzgajivača svinja regije Gradiška, Srbac, Laktaši i Prnjavor, Dragiše Cvjetkovića, uništeno 50 hiljada grla. Potražnja je veća nego ranije, jer je veliki interes iz Hercegovine, koja se do sada snabdijevala u Semberiji.”Cijene su više nego lani pa mesne industrije i klanice za kilogram žive vage tovnih svinja treba da izdvoje 4,30 KM plus PDV, dok je za privatna lica pijačni barometar oko 5,50 KM”, rekao je Cvjetković, za Glas Srpske.

Do sada se za tradicionalni svinjokolj tražila svinja od 150 do 200 kilograma, međutim toga sada skoro nema. U ponudi će biti klasa svinja od 120 kilograma. “Razumijemo da je teško izdvojiti 1.100 maraka za jednu svinju. To je zaista udarac na kućni budžet, ali kada se pogledaju svi inputi čija cijena je skočila, odnosno koliko je uloženo u proizvodnju, ta cijena je na granici rentabilnosti za proizvođače”, pojasnio je, dodavši da je za kilogram žive vage potrebno odvojiti do šest maraka.

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS, Mišo Maljčić, podsjetio je da je zbog afričke svinjske kuge smanjena proizvodnja. “Domaća ponuda je mala, ali ljudi već zovu, pitaju, traže tovljenike od 120 do 150 kilograma, a ima i onih koji traže i od 200 kilograma”, rekao je Maljčić.Prema podacima Zavoda za statistiku RS tokom septembra 2023. u poređenju sa istim mjesecom godinu ranije, u klaonicama je povećan broj zaklanih svinja za 18,3 posto. Statističari su izračunali da je od januara do kraja septembra zaklano 56.976 grla, a 6.244 u istom periodu lani.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments