Srijeda, 22 Maja, 2024
HomeDruštvoMehmed Meša Selimović: Ja sam Srbin...

Mehmed Meša Selimović: Ja sam Srbin…

Meša Selimović smatrao je sebe srpskim piscem, muhamedanske vjeroispovjesti.

Dostojanstven i blag, uronjen u unutrašnji spokoj i mir, nalik na derviša čiju je slavu proširio komunističkom Jugoslavijom, Meša Selimović je volio brzu vožnju, fudbal i zbog ljubavi ostao bez partije i političkih lovorika.

Najveću ličnu tragediju, ubistvo brata, pretočio je tek dvije decenije kasnije u roman „Derviš i smrt” koji je osvojio brojne nagrade.

Rukopis ovog romana koji se čuva u porodičnim škrinjama pisan je pola latinicom, pola ćirilicom, kaže Selimovićev unuk Nikola Momčilović.

Bio je redovni član Srpske akademije nauka i umjetnosti. Ubrojen je među 100 najznamenitijih Srba jer, iako druge vjere, do kraja života se izjašnjavao kao Srbin. O tome govori i ova anegdota iz njegovog života.

Jednom prilikom, na zagrebačkom Književnom kutku, Meši Selimoviću je od strane organizatora postavljemo pitanje od kog se očekivalo da će od Meše izdejstvovati neku vrstu provokacije – Zašto se vi Mehmede Selimoviću osjećate kao Srbin?

Njegov staložen odgovor koji je uslijedio bez razmišljanja utišao je cijelu salu –  “Do 1941. sam se osjećao Srbinom, a nisam se pitao zašto. Od 1941. znam zašto sam to.”

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments