Srijeda, 22 Maja, 2024
HomeDruštvoSvaki 33. stanovnik Srpske ne zna da čita i piše

Svaki 33. stanovnik Srpske ne zna da čita i piše

Čak 34.928 stanovnika Republike Srpske, starijih od 10 godina, nepismeno je ili, kako preciziraju statističari, nisu u stanju da napišu ili pročitaju kratak jednostavan tekst.

U Srpskoj je nepismeno 3,3 odsto stanovnika, dok je na nivou BiH taj procenat 2,8 odsto, što je 14 puta više od standarda UNESCO, po kojem broj nepismenih u jednoj državi ne bi trebalo da prelazi 0,2 odsto.

U BiH je šest puta više nepismenih žena nego nepismenih muškaraca.

Kada su u pitanju mladi nepismeni ljudi, među njima je najviše pripadnika marginalizovanih grupa, poput Roma.

Zanimljivo je da nepismenih ima i u Banjaluci, i to ne malo. Čak 3.503 Banjalučana, starijih od 10 godina, na popisu 2013. se izjasnilo da ne znaju pisati i čitati.

Istina, radi se o podacima starim 10 godina, a u međuvremenu se mnogo toga promenilo. Pitanje je da li danas imamo procentualno više ili manje nepismenog sveta, jer su mnogi, mahom mlađi i obrazovaniji ljudi napustili BiH.

Kako je ranije pisao portal Srpskainfo, neki od stanovnika Republike Srpske, koji ne znaju slova, uspeli su da polože vozački ispit, uključujući i testove, koji se polažu pismeno.

Naravno, radi se o korupciji i organizovanom kriminalu, jer on koji su do vozačke dolazili “preko veze”, a među kojima su i nepismeni kandidati, to su platili i do 4.000 KM.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments