Srijeda, 22 Maja, 2024
HomeRepublika SrpskaZatvori nikad prazniji, na slobodi i presuđeni kriminalci

Zatvori nikad prazniji, na slobodi i presuđeni kriminalci

Kazneno-popravni zavodi u Banjaluci, Foči i Istočnom Sarajevu nikad nisu bile prazniji kao u posljednje tri godine, što pokazuje da je borba protiv kriminala i korupcije u Republici Srpskoj samo deklarativna.

Najveća procentualna popunjenost zatvorenika u odnosu na smještajne kapacitete u proteklih pet godina zabilježena je u  2018. godini, dok se podaci za protekle tri godine značajno ne razlikuju. 

Kada je u pitanju proteklih pet godina podaci pokazuju da se popunjenost u KPZ Foča sa više od 85 odsto na kraju 2018. godine smanjila na 52 odsto na kraju prošle godine i na 47 odsto na kraju septembra ove godine.

Na pitanje šta je doprinijelo smanjenju broja osuđenih lica u KPZ u Srpskoj iz ministarstva pravde kažu da ministarstvo ne izriče presude niti izdaje uputne akte za izdržavanje pravosnažnih zatvorskih kazni.

Novinar Nikola Morača koji godinama prati crnu hroniku kaže da ima primjera da oni koji su trebali biti u zatvorima čine teška krivična djela širom Srpske i BiH i da smanjenje broja osuđenika u zatvorima sigurno nije rezultat smanjenja stope kriminala.

„Očigledno je sistem i u tom dijelu negdje ozbiljno zaštekao. Da li su to pogodnosti koje omogućavaju osuđenicima da odlažu odlazak na izdržavanje kazne ili je u pozadini korupcija, ali sigurno nije smanjena stopa kriminala“, kaže Morača.

Iako je u međuvremenu rapidno smanjen broj osuđenika koji u njima borave, interesantno je da su budžeti tri pomenuta KPZ-a povećani za skoro 30 odsto u odnosu na 2018. godinu,

Budžet KPZ Foča 2018. godine kada je popunjenost bila 85 odsto bio je 7.552.000 KM, a ove godine je 10.261.000, iako je popunjenost 47 odsto.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments