Srijeda, 22 Maja, 2024
HomeDruštvoŠvajcarska firma pronašla litijum kod Lopara: Nakon izvještaja, odluka o iskopavanju ide...

Švajcarska firma pronašla litijum kod Lopara: Nakon izvještaja, odluka o iskopavanju ide na referendum

Nakon četiri i po godine istaživanja švajcarska kompanija “ArCore AG” pronašla je litijum kod Lopara, a građani će nakon relevantnih izvještaja, referendumom odlučiti da li žele da se ove mineralne sirovine kopaju.

Ipak, kako kaže Rado Savić, načelnik opštine Lopare, građani će referendumom odlučiti da li žele eksploataciju litijuma, ali tek nakon svih izvještaja relevantnih institucija i dokaza da eksploatacija neće uticati na životnu sredinu.

Vidljivo je da kompanija već računa da će dobiti koncesiju za eksploataciju. A djeca Lopara i okoline? Zar nije bitnije od profita i novca??!

“Kada dobijemo koncesiju za eksploataciju, projekat bi trebao postati pouzdan faktor za prosperitet regije i pomoći da se osiguraju snabdijevanje kritičnim sirovinama budućnosti za evropsku industriju, dugi niz decenija”, rekao je Aleksandar Petrović, potpredsjednik Arcore AG.

Kompanija je potpunom vlasništvu “Arcore AG”, rudarske kompanije iz Cuga u Švajcarskoj i specijalizovani su za razvoj identifikovanih mineralnih nalazišta u jugoistočnoj Evropi. Projekt Lopare trenutno je u fokusu njihovog djelovanja.

Mislim da ćemo definitivnu odluku donijeti referendumom građana. Samo istraživanje po sebi nije prouzrokovalo narušavanje ekosistema, ali da bi se nastavilo dalje, potrebna su mišljenja relevantnih institucija i da se to transparentno sagleda, a mi ćemo odrediti onako kako naši građani budu rekli – istakao je Savić i dodao da su građani zabrinuti.

Da li je moguće da narod dobije radna mjesta i prosperitet a da ujedno ne bude narušena životna sredina i ugroženo zdravlje lokalnog stanovništva. Ovo nije tema lokalnog karaktera, drama tek počinje po svemu sudeći. Šta je pravi izbor najbolje da narod kaže. To je put ka boljoj Republici Srpskoj stav je ekipe Boljeg Zvornika.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments