Srijeda, 22 Maja, 2024
HomeDruštvoHoće li ove godine biti svinjokolja?

Hoće li ove godine biti svinjokolja?

Klanje svinja je dozvoljeno za vlastite potrebe, ali uz određene uslove.

Afrička svinjska kuga poharala je proteklih mjeseci brojna gazdinstva. Situacija je trenutno nešto povoljnija, no zaraza se i dalje širi, a o tome svjedoče i posljednji otkriveni slučajevi u Hercegovini Sarajevsko-romanijskoj regiji.

Od pojave ove bolesti u Republici Srpskoj je eutanaziramo 48.000 svinja, potvrdio je Negoslav Lukić, koordinator za veterinarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS.

Dozvoljeno klanje, ali…

Zbog ASK doveden je pitanje i ovogodišnji svinjokolj, koji se tradicionalno održava zimi, uglavnom iz praktičnih razloga jer su tada poslovi njivi su završeni, a i hladnoća sprečava i kvarenje mesa. No, prema riječima Lukića, klanje svinja za vlastite potrebe dozvoljeno.

Potrebno je, kako je rekao, osigurati prostor gdje se svinje kolju koji se može oprati i dezinfekovati. Također neophodno je iskopati i jame za zbrinjavanje iznutrica i drugih nusproizvoda klanja. Za svinjokolj se moraju pribaviti uvjerenje da je svinja zdrava.

“Apelujemo na domaćine, kao i na lovce, da se uzorci na trihinelozu dostavljaju veterinarskoj stanici”, rekao je Lukić.

Nema mjesta panici

Još jedan uslov je da, ako se svinje nalaze u zaraženom krugu, obavezno je uzeti uzorak slezine i tek ukoliko su i jedan i drugi uzorak negativni može se koristiti meso.

“Nadamo se da će biti dovoljno mesa. Nema mjesta panici, mi se uzdamo u našu domaću proizvodnju. Na snazi je mjera obilježavanja svih svinja i apelujem na sve farmere da o trošku ministarstva obilježe svoje životinje”, naveo je.

Izvor: Agroklub

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments