Kako je zbog Dodika smjenjen Poplašen

0
162

Petog marta 1999.godine Visoki predstavnik u BiH, Karlos Vestendorp  smjenio je Predsjednika Republike Srpske Nikolu Poplašena sa funkcije. 

Nikola Poplašen je izabran za predsjednika Republike Srpske na izborima održanim u septembru 1998. godine, kao kandidat koalicije SDS-SRS. Za predsjednika Republike Srpske je izabran 12. i 13. septembra 1998, a na dužnost je stupio 4. novembra 1998.

Na izborima je dobio oko 380.000 glasova.

Sa funkcije predsjednika Republike Srpske smijenjen je 5. marta 1999. odlukom Visokog predstavnika u BiH Karlosa Vestendorpa jer nije htio da predloži  Milorada Dodika za mandatara  Vlade Republike Srpske. Dodik je u to vrijeme bio miljenik međunarodne zajednice, a Poplašen je predlagao druge kandidate. Vlada koju je tada predvodio Milorad Dodik, bila je poslije izbora i dalje na dužnosti do izbora nove Vlade. Poplašen je htio da razriješi premijera i pozvao se na član 94 Ustava RS koji kaže: ”Ako ocijeni da je došlo do krize u funkcionisanju Vlade, predsednik Republike može, na inicijativu najmanje 20 poslanika i pošto sasluša mišljenje predsjednika Narodne skupštine i predsednika Vlade, zatražiti od predsjednika Vlade da podnese ostavku. Ukoliko predsjednik Vlade odbije da podnese ostavku, predsjednik Republike ga može razriješiti”. 4. marta Vestendorp je zaprijetio predsjedniku Srpske da će ga suspendovati ukoliko ne odustane od ove namjere. 

To se i dogodilo 5.marta kad je volja naroda grubo prekršena i jednostranom odlukom zapadnih moćnika smjenjen naš narodni predsjednik Poplašen.

“Patriota” Dodik silom doveden na vlast

MiloKrad DodiG

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here